Konuşamayan bebeklere ne yapılmalı? - Yemek Tarifleri kolay yemek yap

Son Eklenenler

Home Top Ad

Post Top Ad

5 Nisan 2019 Cuma

Konuşamayan bebeklere ne yapılmalı?

Başlangıçta duyduğunuzda şaşıracağınız belki de 'bebeğin de dili mi olur' diye tepki göstereceğiniz bebek işaret dilinin, gelişimine olan katkılarını duyunca çok şaşıracaksınız! Peki bebek işaret dili nedir? Bebek işaret dilinin faydaları neler? İşaret dili ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Günümüzün en çok kullanılan İngilizce ve Arapça dillerinden sonra işitme engellileri anlayabilmek ve onlarla anlaşabilmek için kullanılan işaret diliyalnızca yetişkinler için geçerli değildir. İlk duyduğunuzda şaşıracağınız ama faydasını duyunca da bir an evvel öğrenmek isteyeceğiniz işaret dilinin bir de bebek dili var. İşitme sorunu olmayan çocuklarda bile uygulanması tavsiye edilen bebek işaret dili, bebeğin erken dönemde konuşabilmesine hazırlık yapıyor ve zeka gelişimini olumlu etkiliyor.
Genellikle ilk üç ayda anneler, bebekleriyle 'agulu-gugulu' konuşmaya bayılır. Annenin bebeğiyle olan iletişiminin güçlenmesi ve bebeğin seslere alışması için konuşmak oldukça önemlidir. İlk üç aydan sonra ise bebek işaret diline başlamak bebeğin gelişimini doğrudan etkileyecektir. Bebeğin ellerini birleştirmeye başladığı bu dönemde annenin öğreteceği hareketlerle bebek bir süre sonra kendi iletişimini kendi kuracaktır. 4 aylık bir bebeğe öğretilecek olan işaret dili ile bebek konuşamasa bile kendi dertlerini annesine anlatabilecek.

Taklit döneminde annenin ya da babanın uygulayacağı işaret dili hareketleri aynı zamanda seslendirileceği için dudak okuma kabiliyeti de gelişecektir. Bebekler işaret dilini öğrendikleri zaman ilerleyen dönemlerde okula gideceği zaman matematik derslerindeki problem işlemlerinde de faydasını görecektir. Bu nedenle bilişsel (zihinsel) gelişim açısından çok faydalıdır.

BEBEK İŞARET DİLİNDE BAZI TEMEL KELİMELER:
SÜT: Sağ ya da sol eldeki parmaklar ile açma kapama hareketi yapılır. (Süt sağar gibi)
SU: Sağ ya da sol eldeki işaret, orta ve yüzük parmağı açık diğerleri kapalı olacak şekilde çeneye dokundurulur. (İngilizce water'ın w'si)
BANYO YAPMAK: Her iki el yumruk şeklinde ike göğüs hizasında tutarak üstüne bir şey giyme hareketi yapılır.
SABUN: Sol el açık, sağ elin işaret ve orta parmağı açık olacak şekilde sol elin üzerinde birkaç kez gezdirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder