Sirke Nasıl Yapılır - Yemek Tarifleri kolay yemek yap

Son Eklenenler

Home Top Ad

Post Top Ad

23 Eylül 2018 Pazar

Sirke Nasıl Yapılır

Her mutfağın olmazsa olmaz malzemelerinden biri şüphesiz ki sirkedir. Yemeklere ve salatalara kullanılmasının yanı sıra, sebze ve meyvelerin yıkanması, ev temizliği gibi farklı tüketim alanlarına sahip olan sirke, sağlığımıza da çok faydalı.
Marketlerden aldığımız sirke ile ev yapımı sirke arasında farklar bulunuyor.

Marketlerde satılan sirkeler yapay asit ve katkı maddeleri eklenerek hızlandırılmış fermantasyon süreci ile üretiliyor. Ancak doğal bir sirkenin oluşması içinen az 40 güne ihtiyaç var.
Basit bir şekilde sirke yapımını özetleyecek olursak: sirke, kimyasal bir reaksiyon sonucu ortaya çıkan sulu bir çözeltidir. Bir mikroorganizma olan sirke bakterisininşekerli çözeltileri mayalaması ile ortaya çıkan su ve asetik asit ile meydana gelir. Şarap yapımı ile de benzerlik gösterir. Kullanılan malzemeye göre sirkenin kendi arasında da birçok çeşidi var.

Sirkenin Faydaları Nelerdir?

sirkenin faydaları
Fermente edilmiş ürünlerin başında sirke geliyor. “Fermantasyon nedir?” diyenler için kısaca açıklamak gerekirse fermantasyon, bakteri ve mantarların yardımıyla gelişen mayalanma sürecine verilen isim. Boza, ev yapımı yoğurt, ekşi maya da fermente ürünlere örnek olarak sayılabilir.
Fermente edilmiş ürünler probiyotiklerin yaşamasını sağlar. Probiyotikler bağırsaklarımızın sağlıklı ve düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur. Bu nedenle özellikle bağırsak problemi yaşayanlar için fermente gıdalar çok faydalı.

Sirke Nasıl Yapılır?

Sirkenin mayalanması için gerekli olan en önemli madde “Sirke Anası”
sirke anası nedir

Sirke Anası Nedir?

Sirke yapımının ilk aşamasında alkol fermantasyonu gerçekleşir. Bu süreçte sirkenin üst kısmında bir zar oluşur. Bu zar yazımızın başında bahsettiğimiz asetik asit bakterilerini içerir. Bu zara sirke anası denir ve etil alkolün asetik aside dönüşmesini sağlar. Kullanılan meyveye göre sirke anasının rengi farklılık gösterebilir. Oluşan bu tabakayı saklayarak daha sonra da kullanabilirsiniz. Böylece bir sonraki sirke yapımınızda mayalamak içinbaşka bir maddeye ihtiyaç duymayacaksınız ve sirkenin oluşma sürecini de kısaltmış olacaksınız. Elde ettiğiniz bu canlı organizmayı saklamak isterseniz temiz ve kuru bir kavanozda, serin bir ortamda muhafaza edebilirsiniz.

 Sirke Anası Nasıl Yapılır?

sirke anası yapımı
Sirke anası doğal sirke mayası olarak da bilinir. Sirkenin doğal fermantasyon süreci bitince sirke anasının sirkeden alınması gerekir. Sirke yapacağınız meyve ve içme suyunu kavanoza koyduktan sonra yarım çay bardağı kadar organik sirke ilave edin. Kavanozun ağzını bir tülbent ile kapatın. Serin, kuru ve karanlık bir yerde kavanozu muhafaza edin. 10-15 gün sonra sirkenizin üzerinde oluşan jeli göreceksiniz. Bu sirke anasıdır. Sirke anası durdukça kalınlaşır ve bulunduğu kabın şeklini alır. Ayrıca kullandığınız meyveye göre rengi de değişir ancak işlevi aynıdır. Sirke anasını sıvı kısımdan dikkatlice süzmeniz gerekir. Oluşan sirke anasını da sakın atmayın. Bir dahaki sefer kullanarak sirkenin oluşum sürecini kısaltabilirsiniz.
Sirke anasını sirkeden ayırdıktan sonra temiz bir kavanoza koyun. Üzerine bir miktar sirke ilave ederek serin ve karanlık bir yerde saklayın. Buzdolabında saklamanız gerekmez.

Sirke anası olmadan sirke nasıl yapılır?

sirke anası
Sirke anası olmadan sirke yapımı için mayalanmayı başlatacak gıdalara ihtiyacınız var. Bunun için bal, bulgur ya da nohut kullanabilirsiniz.
3 litre su için 1 çay bardağı nohut, 2 yemek kaşığı bal ve yarım çay bardağı bulguru kavanozun dibine koyun. Üzerine sirke yapacağınız meyveyi ve 3 litre suyu ekleyin. Tahta veya silikon kaşık ile karıştırın. Ağzını tülbent ile kapatın. 15- 20 gün boyunca günde bir kez karıştırın. Serin bir yerde muhafaza edin. Bu süre sonunda 15 gün kadar da hiç karıştırmadan bekletin. Bu sürede sirke anası oluşacaktır. Artık hazır olan sirkenizi süzerek kullanabilirsiniz.

Evde sirke nasıl yapılır?

evde organik sirke yapımı
Yaygın olarak kullanılan sirke türleri elma ve üzüm olsa da aslında her meyvenin sirkesini yapabilirsiniz.  Meyvelerin şekeri önce alkole sonra da sirkeye dönüşecektir. Ne kadar şekerli bir meyve tercih ederseniz sirkeniz o kadar keskin olur.  Meyveler dışında bal, nane, pirinç gibi ürünlerden de sirke yapmak mümkün.

Sirke yapımı için gerekli şartlar nelerdir?

sirke yapımı için püf noktaları
Sirkeleşme sürecinin gerçekleşebilmesi için en temel ihtiyaçlardan biri sıvının hava ile temasının olması.  Ayrıca kullanılan meyvelerin çürük olmamasına da dikkat edilmeli ve yıkanan meyveler iyice kurulanmalı. Sirkenizin yapımında mutlaka içme suyu kullanın. Kullandığınız kavanozların steril olmasına özen gösterin ve kavanozları gaz çıkışını engellememesi için ağzına kadar doldurmayın.

Meyvelerden Sirke Nasıl Yapılır?

Sirke yapımı için şekerli ürünlerin tercih edilmesi yeterli. Elma, üzüm gibi aşina olduğumuz lezzetlerin yanı sıra turşulara çok yakışan nar sirkesi ya da salataların lezzetini arttıran vişne sirkesini de deneyebilirsiniz.
meyve ile sirke yapımı

Üzüm sirkesi nasıl yapılır?

Ev Yapımı Üzüm Sirkesi Malzemeleri

  • 2 kilo üzüm
  • Kullanacağınız kavanozdan 4 parmak eksik su
  • Sirke anası
  • Sirke anası yoksa yarım çay bardağı nohut
  • 3/4 çay bardağı organik sirke

Ev Yapımı Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?

  • Üzümü geniş bir kaba bastırarak yerleştirin.
  • Kavanozdan 4 parmak eksik olacak kadar içme suyu koyun.
  • 1 çay bardağından biraz az sirke ekleyin.
  • Nohutları da ilave edin.
  • Sirke anası varsa sadece onu eklemeniz yeterli olacaktır.
  • 15 gün kadar ağzını tülbentle kapatıp sıcak ama güneş almayan bir yerde bekletin. Her gün çalkalayın.
  • Hazır olduğunu düşündüğünüzde mutlaka tadına bakın ve damak zevkinize uyan keskinliğe geldiğinde tülbent ile süzerek saklayacağınız cam şişelere aktarın.

Beyaz sirke nasıl yapılır?

evde beyaz sirke yapımı
Beyaz sirke “sirke ruhu” olarak da bilinir. Diğer sirkelere göre daha şeffaf ve berrak bir yapısı vardır. Doğal bir dezenfektan olduğu için temizlikte tercih edilir.
Beyaz sirkenin üretiminde şeker pancarı ya da mısır şekeri kullanılır. Beyaz sirke üretiminde aromasız ve kokusuz ürünler tercih edilir.

Balzamik sirke nasıl yapılır?

balsamik sirke yapımı
         Evde hazırladığınız üzüm sirkesini ve esmer şekeri kullanarak balzamik sirke elde edebilirsiniz. 2 litre üzüm sirkesi ve 1 çay bardağı esmer şekeri kısık ateşte yoğun bir kıvam elde edene kadar pişirip lezzetli bir balzamik sirke yapabilirsiniz.

 Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

kolay elma sirkesi yapımı

Ev Yapımı Organik Elma Sirkesi Malzemeleri

  • 10 adet organik kırmızı elma
  • Kullanacağınız kavanozdan 4 parmak eksik su
  • Sirke anası
  • Sirke anası yoksa yarım çay bardağı nohut
  • 3/4 çay bardağı organik sirke

Ev Yapımı Organik Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

  • Elmaları küp küp doğrayın ve geniş bir kavanoza bastırarak yerleştirin.
  • Kavanozdan 4 parmak eksik olacak kadar içme suyu koyun.
  • 1 çay bardağından biraz az sirke ekleyin.
  • Nohutları da ilave edin.
  • Sirke anası varsa sadece onu eklemeniz yeterli olacaktır.
  • 15 gün kadar ağzını tülbentle kapatıp sıcak ama güneş almayan bir yerde bekletin. Her gün çalkalayın.
  • Hazır olduğunu düşündüğünüzde mutlaka tadına bakın ve damak zevkinize uyan keskinliğe geldiğinde tülbent ile süzerek saklayacağınız cam şişelere aktarın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder