Enginar dolması nasıl yapılır? - Yemek Tarifleri kolay yemek yap

Son Eklenenler

Home Top Ad

Post Top Ad

29 Mart 2019 Cuma

Enginar dolması nasıl yapılır?


Mevsimin en sağlıklı besinleri arasında yer alan enginar ile muhteşem bir akşam yemeği hazırlamaya ne dersiniz? Görünümü sayesinde sofraları süsleyen lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakan enginar dolması, kat kat oluşu ile de göz dolduruyor. Peki nasıl yapılır enginar dolması? Tarifi yazımızda.
Zeytinyağlı enginarı bilmeyen yoktur. Şimdi sizlere hazırlayacağımız tarif, enginarın yapraklarından yapılıyor. Biraz uğraştırıcı ancak yemesi keyifli olan enginar dolması, misafirlerin gözdesi olacak. Müthiş bir özenle hazırlanan zeytinyağlı dolma leziz iç harcı ile de damakları şenlendiriyor.
MALZEMELER
5 adet enginar
1 adet büyük boy kuru soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
3/4 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı kuş üzümü
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/4 çay kaşığı yenibahar
1/2 demet dereotu
1/2 demet nane
3/4 su bardağı sıcak su
Enginarların kararmaması için;
1 adet taze sıkılmış limon suyu
Üzeri için;

1/2 çay bardağı zeytinyağı
3/4 su bardağı sıcak su
1 adet orta boy limon
Enginar dolması tarifi
YAPILIŞI
Tarife öncelikle iç harcını hazırlayarak başlayın. Kabuğunu soyduğunuz büyük boy kuru soğanı küçük parçalar halinde doğrayın. Ayıkladığınız kuş üzümlerini suda bekletin. Sap kısımları ayıkladığınız dereotu ve taze naneyi incecik kıyın. Pirinçleri bol suda yıkadıktan sonra fazla suyunu süzdürün.
Zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. Kuru soğanları katıp renk alana kadar kavurun. Dolmalık fıstıkları ekleyip karıştırın. Soğanlar yumuşadığında suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri ilave edip karıştırma işlemini sürdürün.
Kuş üzümü, tuz, toz şeker ve yeni bahar ekleyip karıştırdığınız dolma harcına son olarak sıcak suyunu verin. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirdikten sonra iç harcı ocaktan alabilirsiniz. 
Enginarların kalın sap kısımlarını kesip, çiçek enginarları, limonlu/kaynar su bulunan derin bir kapta yumuşamaları için kısa bir süre bekletin.
Soğuk suda duruladığınız enginarların dış kısmında kalan etli yapraklarını keskin bir bıçak ya da mutfak makası yardımıyla eşit oranda düzelterek kesin.
Orta kısımlarını parmaklarınızla bastırarak aralayın. Orta kısmında yer alan fazla yaprakları alın. Tatlı kaşığı yardımıyla orta kısmında yer alan tüylü kısımları kazıyarak çıkartın.
Son defa bol suyun içinde yıkadığınız enginarları, kararmamaları için limon suyuyla ovup kısa bir süre bekletin.
İç harcı enginarların orta kısımlarına eşit olacak şekilde doldurun. Gerekirse yaprakları hafif bir şekilde aralayıp iç harcı düzgün bir şekilde ekleyin.
Geniş tabanlı bir tencereye boşluk bırakmadan hazırladığınız dolmaları dizin. Bol suda yıkadıktan sonra kestiğiniz limon dilimlerini enginarların üzerine kapatın. Üzerlerine zeytinyağı kestirin. Sıcak suyu dolmaların üzerine çok fazla eklemeden tencereye alın.
Dolmaların üzerine önce yağlı kağıt serip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte 35-40 dakika kadar pişirin. 
Pişen dolmaları isteğe göre soğuk ya da sıcak şekilde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder